ІВАНКІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 2

Збалансоване харчування є важливою складовою здоров’я як дітей, так і дорослих.

Хочете дізнатися, як зробити так, щоб їжа приносила максимум користі та насолоди? 

Тоді рекомендуємо подивитися відеоуроки про здорове харчування, який створили шеф-кухар Євген Клопотенко разом із лікарями-дієтологами з Асоціації дорослого та дитячого харчування в межах ініціативи Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні «Спільно до навчання» та за підтримки уряду Швейцарії.

Уся інформація з курсу базується на наукових знаннях, а шеф-кухар розповість, як застосовувати ці знання на практиці, і поділиться рецептами простих і корисних страв.

Дивіться відеоуроки та пам’ятайте, що здорове харчування – стиль життя, який сприяє міцному здоров’ю та довголіттю. Це довгострокова стратегія, а не короткострокове вирішення швидких завдань.

                                                        Бережімо себе і харчуймося правильно!

 

Посилання на відеоуроки

https://rozvytok-osvity.te.ua/%d0%b2%d1%96%d0%b4%d0%b5%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%be-%d0%b7%d0%b4%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d1%85%d0%b0%d1%80%d1%87%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8f/

          Реформа шкільного харчування розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування». Робота над Стратегією розпочалася взимку 2023 року, і вже наприкінці лютого її надіслали на розгляд уряду.

       Ухвалення цього документу є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею. 

На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників — від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

        Затверджений документ базується на низці нормативно-правових актів: Конституції України, Законі України «Про освіту», Указі Президента України «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі», Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» тощо.

 

ЦІЛІ СТРАТЕГІЇ

 

         Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, ідеться про чотири стратегічні цілі реформи:

 

  1. Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.

  2. Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.

  3. Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.

  4. Свідоме обрання українцями здорового харчування.

  5. Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

 

                                                           Показники досягнення стратегічної мети:

 

  1. зменшення відсотка ожиріння серед дітей до 18 років; 

  2. рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти

  3. зміна харчових уподобань дітей шкільного віку; 

  4. збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти, 

  5. кількість комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків. 

 

Та найголовніше — реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження  рівня неінфекційних захворювань в Україні.